Căsătoriile între gay și referendumul

Se discută în România de foarte mult timp despre căsătoriile între persoane de același sex. Există tabere și tabere, motive și motive, iar niciuna dintre tabere nu ascultă argumentele celeilalte. Asistăm la o discuție între surzi, în care toată lumea acuză, toată lumea urlă, dar nimeni nu încearcă să înțeleagă poziția și opinia diferită de a sa. Din cauza asta simt nevoia să explic aici, pe scurt, ceea ce nimeni nu pare capabil să înțeleagă. Avem două tabere principale în acest conflict, iar pozițiile lor sunt foarte simplu de înțeles:

1. Persoanele homosexuale și susținătorii acestora – oamenii se nasc homosexuali, acest lucru este clar și demonstrat științific:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22720828

Este clar că un om atras de persoane de același sex nu se poate schimba și este și mai clar că el nu trebuie să se schimbe, nu are de ce să se schimbe. Nu este nimic în neregulă cu a fi homosexual, nu este nimic în neregulă cu a iubi și a face sex cu oricine ai dori. Trebuie să acceptăm că persoanele homosexuale fac parte din societatea noastră, asta este clar. Însă ce fac susținătorii acestora, toate organizațiile și indivizii care imediat cum cineva ridică o obiecție, imediat cum cineva spune ceva, sar și îl acuză de insensibilitate și că e închis la minte și bigot și rasist și etc, toate lucrurile astea nu fac decât să întărească prejudecățile celor care nu acceptă persoanele cu o altă orientare sexuală. Nu poți forța oamenii să creadă ceva, poți doar să le explici, să le oferi argumente, însă fără să îi condamna în cazul în care au altă părere. Atunci când le zici unor oameni că sunt proști și retrograzi pentru că nu vor să accepte ceva, în mod cert nu îi vei face să accepte mai ușor acel ceva.

2. Persoanele care nu acceptă homosexualii – motivele acestora sunt variate și țin de tradiție, de credințele religioase și altele. Greșeala pe care nu trebuie să o facem atunci când vorbim cu astfel de persoane este să îi înjurăm, să îi facem proști sau etc… Este dreptul oricărui om de pe acest pământ să aibă păreri, indiferent dacă ele ne convin sau nu.

Și aici este problema, aici este greșeala fundamentală pe care o fac cei ce susțin căsătoriile între gay. Ei nu pun problema strict legal, ei pun problema ideologic. Vrei sa convingi populația să voteze pentru căsătoriile între gay. Foarte bine, insistă pe asta, dar nu insista ca populația să accepte gay-ii, nu insista ca populația să aplaude atunci când vede gay pe stradă. Insistă ca populația să respecte legea și să nu agreseze persoanele gay, da, dar nu insista ca populația să adore persoanele gay. Asta nu se înțelege pe planetă în momentul ăsta. Este ok să fii gay, este ok să fii cum vrei tu să fii, dar nu este obligatoriu ca mie să îmi placă cum ești tu. Și eu am dreptul să îmi placă sau să nu îmi placă ceva și am dreptul să spun asta.

Dacă vrem să ajungem la un moment dat să legalizăm și în România căsătoriile între gay, trebuie să îi facem pe oameni să înțeleagă că a oferi unor minorități drepturi nu înseamnă că suntem de acord cu alegerile de viață ale acelor minorități. Legea e una și părerea noastră este alta. Putem să urâm și să nu fim de acord cu orice, asta nu are nicio legătură cu faptul că este dreptul fiecăruia dintre noi să fie așa cum simte. Pe scurt, da, este dreptul tău să fii gay la fel cum este și dreptul omului de lângă tine să te urască pentru că ești gay. Asta însă nu are nicio legătură cu legea și când vom înțelege asta vom putea discuta ca niște oameni maturi care sunt capabili să negocieze și să găsească cea mai bună soluție…

Advertisements

One thought on “Căsătoriile între gay și referendumul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s