PSD-ul și legitimarea prin vot

Citesc în ultima perioadă prin multe locuri cum că PSD-ul nu are dreptul să guverneze oricum, pentru că ei au câștigat alegerile pe baza unor promisiuni și dacă nu le îndeplinesc, atunci oamenii pot să se revolte și să îi dea jos. Fair enough, raționamentul ăsta nu sună atât de rău la o primă vedere, gen domne, nu fac oamenii treaba pentru care au fost aleși, îi schimbăm cu alții.

Această gândire este însă total eronată. Înainte să explic de ce, țin să precizez că nu consider că PSD-ul guvernează în acest moment bine. Însă tocmai aici este problema. Faptul că eu și mulți alții să spunem, considerăm că un partid guvernează bine sau guvernează rău, este irelevant în contextul discuției despre legitimitate.

Legitimitatea, atât în politică, cât și în orice alt aspect al societății, nu ține de păreri sau de opinii sau de bine sau de rău. Legitimitatea ține de un sistem de reguli acceptate de toate părțile înainte de intrarea într-o competiție. Au loc alegeri democratice, regulile spun că partidul care reușește să formeze o majoritate poate să guverneze pentru un interval de timp fix, până la următoarele alegeri. Pe parcursul acestui interval, partidul poate pierde guvernarea prin procedee democratice, prin moțiuni de cenzură, dacă se formează o altă majoritate sau etc… Asta spun regulile. Faptul că ne convine sau nu ne convine, sau considerăm că ei guvernează bine, sau guvernează rău, este irelevant. Atâta timp cât guvernarea este în limitele legii, ea poate să fie rea sau bună.

Haideți așadar să înțelegem ca oameni, că atunci când acceptăm un set de reguli de funcționare a societății, trebuie să acceptăm atât lucrurile bune cât și lucrurile rele care se întâmplă în cadrul acestor reguli. Altfel, vorbim despre păreri, opinii și morală, lucruri care, oricât de cute și de adorabile ar fi, nu au nicio relevanță pentru realitate. Nu putem guverna după principii și norme morale, pentru că acestea sunt esențialmente subiective. Singura legitimare care există în democrație este votul, pentru că indiferent dacă ne râzgândim imediat după aceea, votul rămâne… So just get over it!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s