#Meetoo și hărțuirea sexuală

În ultimele zile scandalul sexual din jurul mogului media Harvey Weinstein este pretutindeni. A generat multiple reacții atât în presa internațională cât și în România. Avem începând de Duminică și un hashtag, care a devenit viral, #Meetoo. Lumea se coagulează împotriva lui Weinsten și din ce în ce mai multe femei ies în față și fac dezvăluiri atât despre acesta cât și despre alți producători, regizori, atât din industria cinematografică cât și din altele.

Faptul că începem să avem o discuție serioasă la nivel global despre aceste probleme este foarte bine. Țin să fac această precizare aici, la începutul acestui articol, violul și abuzul sexual și hărțuirea sexuală sunt acte reprobabile care nu trebuie permise sub nicio formă în societatea noastră. Trebuie să facem orice este posibil pentru a eradica astfel de comportamente.

Acum că am stabilit premisa generală, cred că este momentul să introducem în dezbatere și opinii mai puțin să zicem “apreciate”. Nu putem pur și simplu să condamnăm și să ne frăsuim. Da, actele de care Harvey Weinsten este acuzat sunt îngrozitoare, dar trebuie să le înțelegem în mod complet și nu doar dintr-un singur punct de vedere. Astfel, trebuie pentru început să facem distincția între abuzurile sexuale violente sau care implică violență și abuzurile sexuale care implică presiune psihică. Atunci când o persoană forțează din punct de vedere fizic o altă persoană, nu există discuții, nu au de ce să existe discuții și nu trebuie să existe discuții.

Însă revenind aici la cazul Weinsten. Avem și acolo cazuri de violență fizică, de agresiune, care nu au cum să fie discutate și vor fi decise de judecători. Însă avem și foarte multe alte dezvăluiri în ultimele zile din industria filmului și nu numai, dezvăluiri legate de glume care au fost considerate deplasate, de complimente mai insistente și mai ales de presiunea pe care tinerele actrițe o simt de a se culca cu producătorii sau regizorii sau etc.

Nu consider că acestea ultimele trebuie să fie considerate similare cu primele. Atunci când un bărbat se folosește de forța fizică pentru a viola o femeie, cazul este clar și abominabil. Însă atunci când vorbim despre presiuni, despre glume, despre insinuări, chiar dacă este incorect, totuși nu ar trebui să le punem la același nivel. Și o să mă explic. Atunci când un regizor folosește violența și lovește și violează o actriță, vorbim despre ceva inevitabil. Atunci când vorbim despre presiunea pe care o actriță o simte de a se culca cu producătorul pentru a primi un rol, vorbim despre o opțiune pe care aceasta o are. Da, este poate incorect, dar dreptul de a apărea în filme nu este unul garantat de constituție. Dacă persoana respectivă știe că doar prin oferirea de favoruri sexuale poate ajunge la acel rol, ea sau el pot lua decizia renunțe la rol, au această libertate.

Da, poate nu este corect, dar atâta timp cât atâtea actrițe și actori sunt dispuși să ofere favoruri sexuale contra roluri, atunci cei care doresc să intre în industrie trebuie ori să se adapteze, ori să renunțe la această dorință. Așadar haideți să tratăm aceste probleme privind din ambele unghiuri, fără să lăsăm emoțiile să ne întunece judecata. Altfel, #meetoo nu va rămâne decât un hashtag popular și nimic mai mult.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s