DNA și justiția din România

“It is far better that 10 guilty men go free than one innocent man is wrongfully convicted…”

Professor Graham Zellick, former chairman of the Criminal Cases Review Commission

 

Justiție, uffff, justiție, un cuvânt folosit atât de mult în România încât a ajuns deja să mă irite. Nu cred că există țară pe acest pământ în care proprii cetățeni să fie mai dispuși decât noi să se eticheteze drept corupți, infractori, etc… Suntem atât de dipuși să acuzăm, să ne acuzăm, încât mi se pare pur și simplu fabulos cât de șocați suntem după aceea când și alții ne acuză. Avem o părere atât de proastă despre noi ca și popor și ca țară încât nu ar trebui să ne mirăm atunci când și străinii ne consideră la fel.

Justiția este unul dintre principalele motive pentru care avem această imagine în Europa și în lume. În toate țările există corupție, în unele mai multă decât în altele, dar mi se pare că doar noi ridicăm lupta împotriva corupției la o bătălie legendară care ne definește ca țară. Da, corupția este o problemă, da, corupția are foarte multe efecte negative. Dar nu totul ar trebui să se învârtă în jurul corupției. În ciuda a ceea ce zic foarte mulți, corupția nu ucide, la fel cum nici armele nu ucid. Oamenii ucid, nu fenomenele. Corupția trebuie eradicată sau redusă la minimum da, dar nu trebuie să facem orice pentru asta, nu trebuie să ne batem joc de orice principiu legal pentru a ajunge la acest deziderat.

Victoria PSD-ului de acum un an nu ține de calitatea programului de guvernare, ci de faptul că PSD-ul a fost singurul partid care a vorbit despre un program de guvernare. Absolut toți ceilalți actori politici urlau “penalii, penalii”, când era mai mult decât evident că majoritatea românilor aveau alte probleme pe cap. Da, penalii sunt răi, dar este mai rău când ai o pensie de 500 de lei după 40 de ani de muncă, da, penalii sunt răi, dar este mai rău atunci când salariul nu ți-a mai crescut de 5 ani. Că sunt pe bune sau nu, promisiunile electorale ale PSD-ului au atins exact aceste dorințe ale oamenilor. Pe nimeni nu interesează că există corupție atâta timp cât el nu are ce mânca mâine.

Și aici a greșit DNA-ul… În ultimii ani s-a făcut din lupta împotriva corupției un spectacol. Nu e nevoie de oameni încătușați la televizor pentru a face justiție, nu este nevoie ca aproape toată presa să urle ”penalii trebuie să plece” atunci când încă nu există decizii finale în instanță. Toată această presiune imensă nu face decât să îi transforme pe inculpați în martiri. Când vezi că oamenii sunt purtați în cătușe pe la televizor și forțați să demisioneze, după care vezi cum acuzațiile dispar după câteva luni, n-ai cum, efectiv nu ai cum să nu le iei partea. Și de asta avem primari care au câștigat din pușcărie, de asta un partid istoric ca PNL-ul a obținut un scor atât de mic. Când faci un spectacol din justiție și insiști cu principii morale și urli aceleași mesaje non stop, riști să îi aduci pe oameni la un nivel de saturație care să genereze efecte exact inverse. Dacă vrei să oprești corupția, fă asta, dar discret, nu cu urlete de baionetă pe ecranele televizoarelor.

Personal, la ultimele două alegeri am votat cu penali numai de-al dracu, pentru că nu mai suport victimizarea asta perpetuă. Da, oamenii pot comite infracțiuni, putem ști sigur că ei le-au comis, dar atâta timp cât nu există probe și condamnări definitive, nu putem face scandal, nu putem cere demisii, nu putem urla din toți rărunchii că acel om trebuie să plece. Pentru că acel om nu trebuie să plece, sau, dacă este condamnat, își ispășește pedeapsa și are dreptul să se întoarcă. Atâta timp cât nu i se interzice dreptul de a alege și de a fi ales, orice om “penal” are dreptul legal să ocupe o funcție publică. Asta e legea. Că nu e moral, că nu e corect, sincer, nu mă interesează. Atâta timp cât este legal, go for it.

Nici nu mai vorbesc aici de abuzurile care ies la iveală din justiție, nici nu mai vorbesc de scandalurile din ultima perioadă. Ideea este de principiu, avem prezumția de nevinovăție, iar aceasta nu funcționează la modul, da mă, poate e nevinovat, dar… Nu, niciun dar, până nu este condamnat definitiv, orice om de pe această planetă este NEVINOVAT la modul absolut și nu trebuie nici măcar să își ceară scuze. Înțelegeți asta și poate o să avem și noi, în cele din urmă, justiție…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s