Prea multe mașini!

Problema traficului în România în general și în București în special este veche. Țin minte aceste discuții de acum 15 ani, când chiar dacă nu erau la fel de multe mașini ca astăzi, traficul era parcă la fel de prost. Toată lumea urlă că e vina primarului, că e vina corupției, că e vina politicienilor, că e vina modului în care e construit orașul și tot așa. Am citit, văzut și auzit toate aceste motive repetate până la infinit.

Și da, toate aceste motive sunt viabile și corecte și fac parte din problemă. Da, nu se investește destul, da, orașele nu au fost construite pentru a suporta atât de mult trafic, da, politicienii promit și promit însă când ajung în funcții nu fac de fapt nimic. Toate aceste lucruri sunt reale și din păcate nu există indicii că se vor schimba în viitorul apropiat.

Însă ce mi se pare mie fascinant este că nimeni nu ridică și o altă problemă, evidentă, dar care știm că nu convine nimănui. Numărul de mașini din acest moment din București este mult prea mare. Oricât de mult am lucra la rezolvarea tuturor celorlalte motive, trebuie în cele din urmă să acceptăm că totul are o limită. De la un punct încolo, Bucureștiul nu poate să suporte mai multe mașini. Și se pare că ne apropiem foarte repede de acel număr limită.

Și aici intervine soluția șocantă pentru mulți, dar care până la urmă se va dovedi unica viabilă. Trebuie să învățăm să lăsăm mai des mașina acasă. Da, știu, toți românii se nasc dorindu-și case și mașini, dar realitatea este că în foarte multe cazuri, mașina este doar un moft. Da, ai nevoie de mașină când trebuie să ajungi într-un alt oraș, ai nevoie de mașină atunci când este o urgență, dar sunt o groază de momente în care există și alte soluții.

Atunci când poți ajunge la muncă folosind transportul în comun în jumătate din timp, poate este timpul să renunți la confortul mașinii. În loc să te duci o dată pe săptămână la cumpărături, poate poți să te duci de 2-3 ori și nu mai ai nevoie de mașină. În anumite momente poți să iei taxiul, sau chiar, șoc și groază, să mergi pe jos.

Știu, toate lucrurile astea presupun efort, știu, cu toții avem impresia că este dreptul nostru să folosim mașina oricând. Și da, avem acest drept, nimeni nu neagă asta. Însă când observăm traficul, când ne plângem în fiecare zi de trafic și observăm că autoritățile nu fac nimic, hai să căutăm altenative. Știu, nu e corect, bla bla bla, dar este singura soluție pentru a rezolva situația. Oamenii trebuie să învețe că este câteodată cazul să renunțe la lucruri. Nu putem avea totul, iar schimbarea trebuie întotdeauna să plece de la noi.

Așa că data viitoare când lovești cu pumnii în volan și urli fiind blocat în trafic, dă-ți mai bine două palme și gândește-te, pentru prima dată în viață poate, că îți poți lăsa mașina acasă… Ai să fii surprins cât de ușor este să faci asta… Sau dacă nu, nu te mai plânge, pentru că este ridicol ca toți să se plângă că sunt prea multe mașini pe stradă în timp ce stau în mașină la stop…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s