De ce trebuie să pupăm moaște?

Acum câțiva ani eram mai tânăr și eram foarte pornit împotriva religiei. Cu timpul, chiar dacă nu mi-am schimbat opiniile, pot spune că le-am rafinat. Da, religia este o prostie și a făcut de-a lungul timpului foarte mult rău umanității, însă pot accepta nevoia foarte multor oameni de a crede într-o ființă supremă. Ține de modul în care au fost crescuți, ține de personalitate și atâta timp cât nu se manifestă într-un mod violent, nu trebuie condamnată.

Problema este că avem mostre ale efectului religiei asupra oamenilor, cum a fost de exemplu weekend-ul trecut, când zeci de mii de oameni au stat la rând ca să sărute o raclă. Exemplele de genul ăsta mă îngrozesc și mă fac să înțeleg încă o dată problemele care vin cu religia. Da, oamenii cred și pe mulți oameni asta îi ajută, dar există prea mulți indivizi care sunt dispuși să facă lucruri absurde pentru această credință, iar asta nu este bine pentru societate.

Diferențele dintre creștinii care stau la coadă kilometri pentru a săruta o raclă și musulmanii care se detonează există, însă nu sunt chiar atât de mari cum ne-ar plăcea să credem. De-a lungul istoriei s-au comis mai multe masacre în numele religiei decât din orice alt motiv. Și iată de ce, cred că este datoria noastră ca societate să ne informăm mai bine tinerele generații. Nu, nu trebuie să fugim de religie, pentru că ea există și are și părțile ei bune, însă trebuie să îi ajutăm pe cei tineri să o înțeleagă așa cum este ea, cu aspectele pozitive și cu cele negative, trebuie să îi ajutăm să filtreze prin propria conștiință dogmele religioase.

Și, nu în cele din urmă, trebuie să le explicăm că în orice ai crede, nu trebuie să uiți niciodată că pe primul loc vii tu și sănătatea ta și că nu trebuie să riști aceste lucruri pentru niciun principiu sfânt și pentru nicio superstiție. Dacă nu facem asta înainte să fie prea târziu, ne vom trezi că suntem cu toții încolonați într-un șir lung și așteptăm la rând pentru a ne minți că viața noastră nu depinde numai de noi…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s