Bormașina și nebunii care dau cu bormașina

Știți cu toții sunetul acela îngrozitor, care vă face să săriți din pat și să vă gândiți că sunteți pe un șantier. Vorbesc desigur despre ceea ce eu consider cel mai infiorător sunet pe care cineva îl poate auzi într-un bloc, și anume bormașina. Am trăit toată viața la bloc și pot spune că bormașina este de departe cel mai înfricoșător coșmar al meu în ceea ce privește zgomotul. Nu suport bormașina și cred cu tărie că trebuie să facem ceva în legătură cu asta, pentru că Bucureștiul este de departe unul dintre cele mai zgomotoase orașe din Europa.

Problema principală a oamenilor din România este că nu respectă absolut deloc drepturile celorlalți. Oamenii au impresia că faptul că sunt pe proprietatea lor le dă dreptul să facă orice. Și da, avem dreptul să ne renovăm apartamentele, avem dreptul să ne facem casa mai frumoasă. Dar dreptul nostru nu trebuie să calce în picioare dreptul vecinilor noștri de a avea liniște. Ba mai mult, dreptul la liniște mi se pare mult mai important decât dreptul de a face renovări în casă. Adică, mai pe scurt, dreptul unui om de a dormi și de a avea liniște este mai important decât moftul altuia de a își schimba gresia pentru că nu îi mai place culoarea.

Există încercări în acest moment în Parlament pentru modificarea legii astfel încât să nu mai fie permis zgomot peste 30 de decibeli la nicio oră din zi. Având în vedere că în acest moment răsună bormașinile aproape non stop în toate blocurile din România, consider că o astfel de lege este foarte utilă. Pentru că soluția nu este să interzici astfel de lucrări, nici nu poți face asta. Însă poți să îi “încurajezi” pe oameni să vorbească cu vecinii lor înainte de a face lucrări, să vadă cine are copil mic, cine se trezește mai târziu, cine lucrează noaptea, cine foarte de dimineață, etc… Înainte de a începe să dai cu bormașina sau să bocăni cu ciocanul ar trebui să fii obligat de lege să vorbești cu vecinii din imediata ta apropiere, pentru a încerca să găsești împreună cu ei perioadele din zi când poți reduce la minimum disconfortul acestora.

Știu, o să urle toată lumea, că e casa noastră, facem ce vrem noi. Dar nu, asta nu funcționează în societate. Faptul că e casa ta și ai dreptul teoretic să faci orice vrei tu în ea nu înseamnă că trebuie să îți bați joc de oamenii din jurul tău, care și ei au casele lor și au dreptul să facă ce vor, cum ar fi să se bucure de liniște.

Și nici măcar nu am ajuns la faptul că 90% dintre lucrările pe care oamenii le fac sunt inutile și nu reprezintă decât o dorință disperată de a oferi însemnătate vieților lor patetice. Oamenii renovează și schimbă gresia și culoarea pereților pentru că nu au ceva mai bun de făcut, nu au idealuri, nu își doresc nimic mai mult. Și asta putem schimba începând cu tinerele generații. Trebuie să le explicăm copiilor noștri că există mai mult în viața decât a avea o casă și o mașină, trebuie să le explicăm că apartamentele și casele nu reprezintă decât locuri în care trăim și nu scopuri în sine. Da, există momente când avem nevoie de bormașină, există momente când trebuie să facem reparații sau modificări, dar viața noastră nu trebuie să se învârtă în jurul acestora.

Data viitoare când pui mâna pe bormașină gândește-te dacă merită cu adevărat să îți irosești timpul pentru asta. S-ar putea să descoperi șocat că atunci când ai lucruri mai importante la care să te gândești nici măcar nu o să mai observi ce culoare au pereții din jurul tău…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s