Presa și liberatea de exprimare

Libertatea de exprimare este unul dintre drepturile fundamentale ale oricărui cetățean și este unul dintre acele drepturi care stă la baza democrației. Atunci când nu ai voie să vorbești despre absolut orice, nu poți să spui că ești liber. Și cel mai important lucru pe care vreau să îl subliniez aici este că prin orice, mă refer la absolut orice. Libertatea de exprimare poate exista doar în absența cuvântului “dar”. Adică a spune “ești liber să spui orice dar nu aia sau aia” înseamnă că nu ești liber să spui de fapt nimic. Ori ești liber să vorbești despre absolut orice, ori libertatea de exprimare nu mai există.

Iar această libertate de exprimare se răsfrânge în mod evident și asupra presei. Într-un stat democractic trebuie să existe o libertate absolută a presei. Publicațiile și televiziunile și jurnaliștii trebuie să poată să vorbească despre absolut orice subiect și orice temă fără frica de repercusiuni ilegale din partea statului sau a altor indivizi. A 4-a putere în stat este importantă și nu trebuie să uităm vreodată acest lucru, chiar dacă presa spune lucruri care nu ne convin. Trebuie să avem grijă ca și opiniile care nu ne convin să poată exista în jurul nostru, chiar dacă asta poate ni se pare pur și simplu îngrozitor.

Haideți însă să nu mai comparăm libertatea de exprimare și importanța garantării acesteia cu absența consecințelor. Ce vreau să spun prin asta… Da, presa are dreptul să spună orice, are dreptul să ancheteze orice, însă oamenii despre care se spun acele lucruri, oamenii care sunt anchetați, au și ei, culmea, aceleași drepturi. Pentru că aici este problema care a început să mă enerveze foarte rău în ultimii ani. Presa vorbește, presa spune, de multe ori presa inventează povești. Nu asta mă deranjează pe mine, repet, au dreptul să facă asta. Problema pentru mine este că oricând cineva spune ceva împotriva presei, imediat toată lumea sare că este atac la libertatea de exprimare și la independența presei.

Asta este marea problemă în acest moment, mai ales în America. Oricine protestează la adresa unui articol din presă este acuzat că atacă independența presei. Este cam aceeași situație ca în România cu justitiția, unde oricine care își dă cu părerea legat de o acțiune a justiției este acuzat că atacă independența justiției. Ambele sunt pur și simplu bullshit-uri și trebuie să luăm atitudine acum, cât încă mai e timp, împotriva acestor lucruri.

Astfel, să spunem că presa scrie ceva negativ despre un politician. Îl acuză de una, de alta, scrie articole negative de opinie, etc… Un exemplu perfect pentru asta ar fi Trump, care este atacat de majoritatea presei din State non stop. Asta e ok, este dreptul presei de a face asta. Dar și Trump are dreptul să se apere, are dreptul să spună că presa este fake news, are dreptul să își roage susținătorii să nu mai urmărească respectivele canale. Drepturile lui sunt aceleași ca și drepturile presei, pentru că până la urmă și Trump și jurnaliștii sunt oameni și au dreptul de bază la liberă exprimare. E trist că atât de mulți au impresia că dacă ești politician nu mai ești om. Fraților, parlamentarii, congresmenii, președinții, primii miniștri, vedetele, toți oamenii de pe această planetă sunt oameni în primul rând. Trump e în primul rând om și abia în al doilea rând președinte, așa că și el are dreptul la liberă exprimare, indiferent dacă pudibonzii consideră asta ca fiind neprezidențiabil.

Presa are dreptul să fie oricum, dar și oamenii despre care vorbește presa au dreptul ăsta. Și atunci, când presa te înjură, justificat sau nu, ai tot dreptul din lume să îi înjuri și tu pe ei. Toți ar trebui să facem asta și poate așa ar învăța și jurnaliștii că da, profesia lor este una importantă, dar nu îi face cu absolut nimic mai presus decât cei despre care scriu sau vorbesc. Cu toții suntem doar oameni, să nu uităm niciodată asta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s