Glume politically correct?

Observ din ce în ce mai des în ultima vreme cum oamenii condamnă anumite glume. Mai ales în ceea ce privește criticii de film este foarte evident acest trend. Astfel, în aproape toate recenziile ni se spune că o glumă este sexistă, rasistă, etc și că nu ar trebui să râdem la ea. Și asta se întâmplă și în presă, și în politică și pretutindeni în spațiul public. Suntem învățați și ni se explică cum nu ar trebui să râdem de anumite lucruri și că ele trebuie luate în serios.

Și aici pentru mine se ridică o problemă foarte importantă. Oare oamenii care ne avertizează împotriva acestor glume consideră că ele nu sunt glume bune și că nimeni n-ar trebui să râdă la ele, sau doar încearcă să ne impună și să își impună niște standarde absurde? Adică, faptul că un critic de film ne spune că obiectivizarea actriței Megan Fox în filmele Transformers este ceva greșit, înseamnă că el consideră cu adevărat asta ca fiind greșit sau poate îi este rușine de propriile gânduri?

Ce vreau să spun este că există întradevăr glume proaste, există chestii urâte pe care trebuie să le condamnăm, însă ele nu sunt nici pe departe îndeajuns de multe pe cât ar vrea mass media să ne arate. Unele glume de care ne simțim stânjeniți sunt amuzante tocmai de asta. Majoritatea bărbaților de pe acest pământ preferă să vadă femei hiper-sexualizate în filme, iar asta ar trebui să ne facă să înțelegem că poate acest lucru nu este unul greșit. Faptul că atât de mulți oameni au anumite gânduri înseamnă că trebuie la un moment dat să ne punem problema, oricât nu ne-ar conveni, că acele gânduri sunt normale și firești.

Atunci când râzi la ceva după care te simți vinovat pentru asta, concluzia ta automată nu trebuie să fie că ai greșit atunci când ai râs. Aici este problema fundamentală. Nu suntem roboți și nu trebuie să încercăm să fim perfecți. Faptul că avem câteodată instincte care nu sunt politically correct nu trebuie să ne facă să ne condamnăm și să considerăm că greșim. Este normal ca unele dintre gândurile noastre să nu fie politically correct, așa suntem noi ca și ființe umane. E normal să te gândești la chestii de multe ori îngrozitoare, însă de asta suntem ființe raționale, pentru că nu facem toate lucrurile la care ne gândim.

Da, este firesc ca atunci când vecinul te trezește din somn cu bormașina să te gândești să te duci să-i tai gâtul… Dar la fel de firesc este să nu faci asta, pentru că ești un om civilizat și știi că ar fi ilegal. Te-ai gândit, dar nu ai făcut, iar când vezi într-un film mai apoi un personaj care face asta, e firesc să râzi. Faptul că râdem la glume sexiste sau rasiste sau etc nu înseamnă că ne comportăm la fel și în viața reală. Este normal să ne placă ideea unei glume chiar dacă am vrea să nu ne placă. Așa suntem noi și este timpul să acceptăm asta. Oamenii sunt unicii și atât de frumoși tocmai pentru că nu sunt niciodată politically correct. Și nu trebuie să ne dorim vreodată să schimbăm asta…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s