Învață să renunți!

Mă uitam acum ceva vreme la știri și am văzut următoarea poveste. Câteva sute de turiști așteptau în Madrid la coadă la intrarea muzeului Prada. Era foarte cald, erau orele prânzului, iar disconfortul oamenilor era vizibil. Reporterul se plimba printre ei și îi și îi ascultam cu toții cum se plâng de condiții și de faptul că este prea cald și că nu există umbrele și că muzeul nu le asigură apă în timp ce așteaptă și cum autoritățile sunt de vină și cum trebuie să se facă ceva pentru a îi ajuta și cum situația este total innacceptabilă.

Mi-a rămas în cap această știre pentru că este o sinteză perfectă a modului trist în care gândesc majoritatea oamenilor moderni. Sute de oameni sufereau și se enervau și aruncau vina într-o parte și în alta, dar nici unul dintre ei nu încerca să facă ceva pentru a scăpa de acolo. Sute de oameni la coadă și toți suportau cele 45 de grade înjurând statul și muzeul și pe toți cei la care se mai puteau gândi. Dar nici măcar unul nu accepta că poate pur și simplu să plece, să renunțe la dorința de a vizita respectivul muzeu și să intre într-o cafenea să bea o bere rece, uitând astfel de căldura sufocantă. Nici măcar unul dintre acei oameni nu accepta că el alege să sufere și că nimeni nu îi ține un pistol presat pe tâmplă oblingându-l să stea la acea coadă.

Și aici este problema pe care vreau să o scot în evidență. Oamenii moderni nu sunt capabili să înțeleagă că nu pot avea totul. Ei nu renunță niciodată. Dacă și-au stabilit că vor vizita muzeul sunt dispuși să facă orice pentru asta, fără să se gândească că poate dorința aceia nu merită efortul. Pe pământ în acest moment oamenii au uitat să mai lase de la ei din când în când. Și nu mă refer să lase de la ei pentru binele celorlalți, ci să lase de la ei pentru binele lor.

Viața oamenilor ar fi infinit mai simplă dacă ar înțelege că este foarte ușor să renunți la anumite lucruri atunci când te gândești și la consecințe. Și asta se poate aplica perfect atât în cazuri ca acela de mai sus din poveste, însă și în cazuri personale. Imaginează-ți cât de bună ar fi viața ta dacă nu te-ar mai interesa să câștigi fiecare discuție. Data viitoare când te cerți cu partenerul de viață pe culoarea gresiei pe care vreți să o montați, dă-ți seama că fericirea voastră e mai importantă decât modelul unei gresii și cedează. Când copilul tău urlă în mijlocul magazinului pentru că vrea o acadea, dă-le dracu de teorii despre parenting și ia-i acadeaua aia.

Nu merită să avem conflicte pentru lucruri care de fapt nu contează. Întotdeauna când trebuie să luăm decizia dacă să ne pese sau nu de ceva, haideți să ne gândim și ce înseamnă acest lucru. Merită să enervezi un om și să îl faci să te urască când printr-un gest micuț poți să îl faci să fie fericit? Ce ai de câștigat, ce este mai important? La asta trebuie să te gândești atunci când te enervezi, atunci când îți dorești ceva. În permanență întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este dacă activitatea pe care dorești să o faci merită. Și dacă descoperi că nu merită, atunci este momentul să înveți să renunți. Renunță la dorințele care nu îți fac bine pe termen lung, stai câteva secunde și meditează dacă merită să te cerți cu cei dragi pentru cele mai meschine și mai ridicole motive. Găsește ceea ce este important pentru tine și învață să descoperi ceea ce este cel mai important pentru ceilalți.

Așa vei reuși să îți rezolvi aproape toate problemele. Impune-ți voința atunci când este un lucru vital pentru tine, dar renunță fără niciun regret când este vorba de un lucru vital pentru cel de lângă tine. Orice ar fi, renunță la mofturi, viața este prea scurtă pentru a trăi bazat pe emoții negative necontrolate. Învață să renunți și îți vei regăsi controlul asupra propriei vieți. Iar odată cu asta vei descoperii cât de ușor este când trăiești fără să te împiedici la fiecare pas de idealuri înalte…

Advertisements

One thought on “Învață să renunți!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s