Despre vaccinarea obligatorie

Vaccinarea obligatorie este în aceste zile un subiect foarte important în România. Parlamentul a trecut în această săptămână legea care va face vaccinarea obligatorie, iar părerile pe acest subiect par divizate. Majoritatea susține evident această măsură, însă multe grupuri protestează împotriva ei. Este un peisaj familiar, pentru că astfel de proteste și de discuții au existat și în multe alte țări care au această lege, un exemplu foarte bun fiind Franța.

Problema principală în această discuție nu este una de fond, ci una de formă. Nu are rost să vorbim despre eficiența vaccinurilor, pentru că aceasta a fost dovedită de numeroase studii și mai ales dovedită de istorie. Vaccinurile sunt de departe cel mai important progres pe care medicina l-a făcut în ultimul secol iar viețile salvate de acestea sunt de ordinul milioanelor. Având în vedere toate aceste date chiar nu are rost să mă apuc aici să fiu avocatul vaccinării, pentru că este mai mult decât evident că vaccinarea este singurul mod prin care se pot eradica o multitudine de boli și de afecțiuni.

Problema cum ziceam ține de formă. Oamenii care astăzi contestă vaccinarea obligatorie sunt etichetați drept nebuni, fanatici religioși, retrograzi și multe altele. Sunt într-un fel aidoma votanților PSD, toată lumea îi condamnă și urlă și face scandal însă nimeni nu încearcă să îi înțeleagă și să relaționeze cu ei la nivel rațional. O să îmi spuneți că o astfel de relaționare este imposibilă și că nu se poate discuta cu astfel de oameni. Total greșit, poți discuta cu absolut orice om de pe acest pământ, dar dacă vrei să faci asta, trebuie să relaționezi cu el într-un anumit fel, trebuie să încerci să îi înțelegi argumentele și să le combați punctual, fără să te enervezi și mai ales fără să îl condamni pe respectivul individ.

Cei care militează împotriva vaccinării obligatorii nu sunt cu toții nebuni, nu sunt absurzi, sunt doar părinți care își iubesc copiii și care vor ce este mai bine pentru ei. Este posibil ca mulți dintre acești oameni să fie prost informați, să aibă prejudecăți, să asculte de surse de informare greșite, dar asta nu înseamnă că ei trebuie condamnați, nu înseamnă că trebuie să îi înjurăm și să îi hulim. Pentru că dacă facem asta nu vom reuși decât să perpetuăm situația actuală. Este la fel ca în cazul oamenilor religioși, este la fel ca în cazul oamenilor care cred în alte lucruri decât cele în care credem noi.

Dacă vrei să îi schimbi părerea unui om nu trebuie să îl înjuri, pentru că nu vei obține nimic prin înjurături, aceștia nu vor face ce vrei tu dacă discuți cu ei de pe o poziție de superioritate morală absolută. Da, cei care susțin vaccinarea au dreptate, dar dacă vrei să convingi și restul populației soluția este să vorbești calm, să le explici o dată și încă o dată, relaxat, să ai răbdare, să îi faci să înțeleagă că nu suntem adversarii lor. Dacă urlăm și îi facem idioți reacția normală a lor va fi să respingă și mai mult ceea ce le spunem. Este ceva normal și atunci dacă vrem cu adevărat să îi facem să se schimbe și să ne înțeleagă, trebuie să adoptăm o altă strategie. Haideți măcar să încercăm să vorbim frumos și să le explicăm celorlalți de ce noi avem dreptate. Pentru că până la urmă cu toții vrem același lucru, sănătate și fericire pentru generațiile viitoare. Și din păcate, oricât de mult nu ne-ar conveni să auzim asta, aceste două deziderate nu sunt și nu au cum să fie obligatorii…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s