Kevin Spacey sau despre cum enough is enough

Citesc presa din State. Avem două știri. Prima este cum un actor din Star Trek Discovery a spus că Kevin Spacey i-a propus acum 30 de ani pe când era minor să întrețină raporturi sexuale. A doua este că doi polițiști au sechestrat o femeie, au arestat-o, au legat-o cu cătușe în duba lor și au violat-o. Cu dovezi, cu probe ADN, cu procesul care a început și toate detaliile legale. Vă las să ghiciți care dintre aceste două știri este urlată de toată presa din întreaga lume și care este redusă la un simplu detaliu într-un subsol de secțiune…

Da, ați ghicit, tot pământul este acum interesat că un nenea a zis că alt nenea a venit și i-a propus să facă sex acum 30 de ani. Adică serios… Gata, punct, din punctul meu de vedere s-a terminat, subiectul #meetoo trebuie să dispară, pentru că nu face decât să bagatelizeze abuzul real, serios și să îl asemuiască cu niște fițe ale unor persoane mult prea sensibile. Este innacceptabil ca publicul să se revolte mai mult din cauza unor acuzații aduse unei vedete, acuzații ce nu au nicio legătură cu abuzul fizic, în timp ce un viol în adevăratul sens al cuvântului este privit ca pe ceva banal.

Campania actuală de pe planetă se face vinovată de asta. Au ieșit în față foarte foarte multe persoane care au vrut să bage capul în poză și să se folosească de acest hashtag pentru a primi atenție și din cauza asta, lumea a început să nu mai ia lucrurile în serios. Nu putem compara aproape niciuna dintre poveștile care au inundat presa americană referitoare la diferite staruri cu abuzurile reale, concrete, care din păcate se întâmplă în fiecare zi în jurul nostru. Și doar prin faptul că încercăm să le comparăm ne batem efectiv joc de victimele acestor atrocități.

Faptul că o tânără actriță este invitată de un producător în dormitorul său din ditamai vila și acolo acesta se dezbracă și îi propune un masaj, după care ea se scuză și fuge, este ceva urât, ceva ce nu ar trebui să se întâmple. Dar nu este viol, nu este abuz sexual, nu este hărțuire sexuală. Nu, să ne oprim. Violul este ceva îngrozitor, hărțuirea sexuală este îngrozitoare, faptul că un bărbat insistă într-un mod bădăran să obțină sex iar o femeie spune nu și pleacă nu poate fi comparat cu primele două. Nu facem decât să ne batem joc de victimele reale, victime care ar trebui protejate. În loc să tratăm această problemă serios și să încercăm să găsim soluții pentru a îmbunătății siguranța pe planetă, am ajuns să ne exaltăm când o actriță își amintește că acum zeci de ani s-a simțit presată să facă nu știu ce.

Ne îndreptăm spre ceva greșit, iar publicul va fi în scurt timp supra saturat de aceste scandaluri și va începe să privească și abuzurile sexuale reale ca pe ceva normal. Și iată cum o campanie interesantă va ajunge să producă efecte total diferite decât cele pentru care a fost creată. Iar în final, pentru a vedea unde am ajuns, vă las aici două pasaje:

Production on the sixth and final season of “House of Cards” has been halted after star Kevin Spacey was accused of sexual assault by an actor who claims he was a minor at the time of the alleged incident. – deși nu există niciun fel de dovadă și presupusul act s-a desfășurat acum 30 de ani.

Mark Bederow, an attorney for Martins, said in a statement that the detective is “entitled to the same presumption of innocence as anyone else.” “Being a police officer doesn’t change his right to due process. We unequivocally deny the allegation that he forcibly attacked the young woman,” Bederow said. “We don’t believe that the credible evidence will support the claim that any rape or sexual assault occurred.” – deși există dovezi, procesul a început, iar cei doi detectivi sunt pasibili de pedepse de până la 25 de ani.

 

Aici am ajuns. Astăzi dacă ești vedetă sau politician sau orice face rating, prezumția de nevinovăție nu mai există pentru tine. Mă sperie mai mult asta decât orice poveste pe care am citit-o având la hashtag #meetoo…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s