Pierderea de timp

Una dintre cele mai stupide acuzații folosită între oameni este “îți pierzi timpul!”. Am auzit asta spusă de atât de multe ori, atât mie cât și multor altora. Atunci când cineva consideră că ceea ce faci tu nu merită făcut îți spune asta. Problema este însă că sunt foarte puțini cei care se gândesc înainte să vorbească, sunt foarte puțini cei care încearcă să analizeze obiectiv activități pe care ei nu le-ar face. Pentru mulți este inutil să citești, pentru mulți este inutil să te uiți la un film sau la un serial, să înveți, să etc… Pentru fiecare activitate pe care un om o poate face vă asigur că se pot găsi minim alți 10 oameni care să considere respectiva activitate o pierdere de timp. Și de multe ori vocile acestora din urmă sunt puternice și importante pentru tine și ajung să te facă să renunți la propriile dorințe.

Timpul este probabil cea mai importantă resursă a omului, pentru că orice ai face, la un moment dat el se va termina. Și este dreptul fiecăruia dintre noi să își folosească timpul așa cum consideră. Atunci când vrei să condamni pe cineva pentru că își irosește timpul, înțelege în primul rând că este timpul lui și că el este singurul care are dreptul să decidă cum îl folosește. Și doi și totodată cel mai important lucru, înțelege că un lucru care pentru tine pare ridicol și care nu îți oferă nici măcar un gram de plăcere poate să fie pentru altcineva fericirea absolută. Haideți să înțelegem că nu toți suntem la fel și că nu trebuie să încercăm să îi nivelăm pe ceilalți, nu trebuie să încercăm să le răpim individualitatea.

Atâta timp cât acțiunile lor nu te afectează direct, lasă-i pe oamenii din jurul tău să facă ceea ce le aduce plăcere. Nu îi obliga să facă ce îți place ție, pentru că, oricât de ciudat ar părea, este posibil ca aceleași lucruri să nu funcționeze și în cazul lor. Și dacă vezi că ei fac lucruri pe care tu le consideri stupide, înainte de a îi condamna, încearcă să privești situația și din perspectiva lor. Știu, e ușor să arunci cu noroi, dar gândește-te că unii oameni din jurul tău poate nu sunt la fel de puternici ca tine. Gândește-te că ei țin cont de părerea ta și gândește-te că prin acuzele pe care le aduci e posibil să îi faci să renunțe la ceva ce îi făcea fericiți doar ca să te facă pe tine mulțumit. Ești dispus să îți asumi această responsabilitate?

Cine știe câți pictori, câți cântăreți, câți oameni de știință sau etc a pierdut umanitatea pentru că ei nu au fost încurajați să își urmeze pasiunea. Cine știe câți tineri nu au renunțat la ceea ce simțeau că vor să facă din cauza vorbelor dure ale părinților sau ale prietenilor. Sunt oameni cărora nu le pasă de părerea celor din jur și care vor stărui în pasiunile lor indiferent de presiunea exterioară, dar în același timp sunt mulți care nu pot face asta și care suferă atunci când cei apropiați nu îi susțin.

Încearcă să îi susții pe cei pe care îi iubești, încearcă să le acorzi libertatea să fie ei înșiși și să își poată urmări scopurile și pasiunile fără să se simtă vinovați. Doar așa îi vei ajuta să fie fericiți cu adevărat și doar așa îi poți ajuta să se realizeze pe deplin în acest univers. Pierderea de timp este un concept absurd, pentru că nu ai cum să pierzi timpul atunci când faci ceva care te face fericit, orice ar însemna asta…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s