De ce filmele și serialele merită

“We love films because they makes us feel something. They speak to our desires, which are never small. They allow us to escape and to dream and to gaze into the eyes that are impossibly beautiful and huge. They fill us with longing. But also. they tell us to remember; they remind us of life.”

Nina LaCour, Everything Leads to You

 

Foarte mulți oameni își petrec timpul liber uitându-se la filme sau la seriale, ascultând muzică, citind, etc. Toate acestea sunt obiceiuri care ne aduc plăcere și care ne fac să ne simțim bine. Tot ceea ce facem în viață până la urmă este pentru că ne place. Da, facem de multe ori și lucruri pe care le urâm, dar le facem doar pentru că acele lucruri ne aduc mai aproape de altele care ne plac. Viața omului se învârte în jurul plăcerii, chiar dacă poate el nu își dă seama câteodată de asta. Și este normal să fie așa.

În cazul filmelor și al serialelor sunt mulți cei care consideră aceste activități o pierdere de timp. Iar eu sunt aici pentru a le spune că nici nu își pot închipui cât de mult greșesc. Filmele și serialele nu trebuie privite cu condescendență, pentru că sunt exemple de entertainment adaptate perfect omului modern. Informația din ele este mai compresată (vezi cum o carte de 1000 de pagini poate fi transpusă în câteva ore de film sau serial) și de asta ajung foarte ușor la publicul modern. Oamenii nu mai au astăzi timpul pe care îl aveau înainte, pentru că suntem în permanență conectați și primim informație din foarte multe direcții. De aceea este astăzi mult mai ușor să înveți privind un film sau un serial decât de exemplu să citești o carte.

Știu, este poate trist, dar asta este realitatea lumii moderne, fie că ne convine, fie că nu. Ce vreau eu să subliniez în acest articol este că filmele și serialele sunt la fel de educative ca și cărțile sau ca orice altă formă de cultură și că nu ar trebui să le tratăm ca pe niște plăceri vinovate. Nu este nimic rău în a te uita la filme și la seriale, pentru că acestea, chiar dacă sunt ficțiune, sunt făcute până la urmă de oameni ca și noi. Iar când un om real creează ceva, atunci acel ceva este real, pentru că orice provine dintr-o minte reală este realitate.

Haideți așadar să ne bucurăm de filmele și de serialele pe care le vedem fără a ne simți vinovați și fără a ne gândi că ne pierdem timpul. Putem să învățăm din seriale, ne putem bucura fără niciun fel de restricție de filme, pentru că din păcate nu avem timpul să încercăm absolut totul într-o singură viață, nu putem să facem tot ceea ce ne dorim. Și câteodată putem prin filme sau seriale să trăim experiențe noi, chiar dacă din simpla perspectivă de spectator, experiențe pe care altfel nu am putea niciodată să le încercăm.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s