De ce independența Cataluniei este o problemă

În ultimele săptămâni a existat un subiect de interes mondial, unul printre multe altele, dar haide să zicem că este unul care ne privește umpic mai mult pe noi ca și români. Criza politică din Spania se poate transforma într-o mare problemă pentru foarte multe state, atât din Uniunea Europeană cât și din afara acesteia. Iar pentru România problema este foarte reală și nu poate fi ascunsă sub preș.

Foarte mulți hipsteri idealiști urlă că domne, catalanii trebuie lăsați să fie independenți, vin antrenori de echipe de fotbal și spun că dorința poporului este mai importantă decât o lege sau o constituție și etc. Da, sunt niște principii frumoase, da, Comandante Che Guevara și alte bullshit-uri de genul ăsta. Și totuși, nu frate, nu, dorința poporului nu este mai importantă decât constituția unui stat sau decât legea unui stat. Pentru că dacă ar fi, ar însemna că trăim în anarhie și nu într-o societate civilizată. Da, poporul reprezintă statul, dar poporul în totalitatea sa a acceptat să respecte anumite reguli. Pentru că de asta există statul, ca să garanteze aceste reguli și să aibă grijă ca cetățenii să beneficieze de anumite drepturi și obligații.

Nu poți spune că dacă nu îți mai convine să faci parte dintr-o națiune te desprinzi pur și simplu, pentru că acest precedent este unul foarte periculos. Da, azi pleacă Catalunia, mâine se desprinde și Transilvania, urmează mai multe zone din Italia, din Franța și unde ajungem? Ajungem la prăbușirea UE, la împărțirea tuturor țărilor în tot felul de bucățele… Cine își dorește asta? Și de ce ți-ai dori asta… Da, este normal ca oamenii din Catalunia să își dorească poate independența, dar ei au obligația să facă asta legal.

Care este forul suprem din Spania? Curtea Constituțională. Ce a decis Curtea Constituțională? Că referendumul este ilegal. Asta e, ghinion, renunți la organizarea referendumului și mai încerci altă dată. Legea a vorbit și legea nu ține de toanele și de ifosele poporului, tocmai pentru că poporul nu este întotdeauna coerent. Știți vorba aceea, oamenii luați separat sunt foarte inteligenți, pune-i împreună și sunt niște imbecili. Tocmai de asta există legi care se pot schimba doar prin procese bine puse la punct, pentru a împiedica emoțiile și stările de spirit și impulsivitatea să devină implicate în guvernarea unui stat.

Da, guvernul de la Madrid a făcut ce trebuia să facă și da, toți cei care susțin independența Cataluniei trebuie să înțeleagă că nu așa se face. Nu forțând, nu încălcând legea, ci încercănd să găsești soluțiile cele mai bune în cadrul acesteia. Poate se poate, poate nu se poate, poate nu se va putea niciodată, asta este. Mai bine câteva milioane de oameni frustrați care vor trebui să get over it decât un precedent periculos care poate duce la destabilizarea însăși principiilor de bază care stau la fundația statalității. Și dacă totuși totuși nu puteți să treceți peste ideea că nu se poate face un lucru pe care vi-l doriți, am răspunsul perfect pentru voi:

https://thedailyrantsblog.wordpress.com/2017/10/25/invata-sa-renunti/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s