Terorismul și efectul asupra vieții noastre de zi cu zi

În ultimii ani lumea s-a schimbat. Suntem puși astăzi față în față cu provocări noi, provocări cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Trăim din păcate într-o lume marcată profund de fundamentalism și de manifestări asociate acestuia. Terorismul a devenit din nefericire ceva comun, ceva aproape banal, iar asta ne-a transformat în mod radical viețile. Aceasta este realitatea și pentru a fi în siguranță cred că este timpul să o acceptăm așa cum este ea, chiar dacă asta nu ne convine.

Trăim într-o lume în care atentatele devin din ce în ce mai dese. Avem organizații teroriste fără număr, o exterminăm pe una și 10 răsar în locul ei. Da, se fac progrese pe acest front, dar nu cred că ne vom mai putea întoarce vreodată la vremurile dinainte, atunci când ideea unui atentat era doar un gând fugar. Da, astăzi trebuie să ne modificăm obiceiurile și să ne adaptăm timpurilor în care trăim, chiar dacă nu ne place asta și chiar dacă asta nu este corect. Da, nu e corect că teroriștii au puterea să ne influențeze viața și modul de a gândi și știu că asta își și doresc acești oameni, să ne facă să ne temem. Dar până la urmă cred sincer că viața noastră este mai importantă decât orice idealuri.

Da, este bine să fim toleranți și să nu judecăm, dar mai bine renunțăm la aceste lucruri pentru a reduce riscul de a muri. Idealurile sunt foarte frumoase, dar atunci când ești călcat de mașini pe stradă sau când explodează lucrurile în jurul tău parcă nu te mai încălzesc atât de mult. Avem nevoie de protecție pentru noi și pentru familiile noastre, iar dacă asta înseamnă control mult mai aspru al frontierelor așa să fie. Dacă asta înseamnă că trebuie să ne închidem granițele în fața refugiaților atunci asta e, poate nu e în regulă, poate e urât din punct de vedere uman, dar până la urmă trebuie să ne protejăm pe noi în primul rând și abia mai apoi să ne gândim la ceilalți. Și nu, asta nu se numește extremism, nici izolaționism, nici rasism sau xenofobie, nu, se numește pur și simplu bun simț…

Dar pe lângă toate aceste lucruri care se pot face la nivel macro, la nivel de stat, există câteva lucruri pe care le putem face chiar noi. Trebuie să începem să fim mai prevăzători, trebuie din păcate să începem să anticipăm lucrurile negative care ni se pot întâmpla. Știu că nu sunt sentimente pe care vi le doriți, dar este timpul să depășim principiile de hipsteri care ne-au guvernat atât de mult timp viața. Putem să avem mai multă grijă, putem să ne gândim că atentatele sunt posibile și să ne luăm ce precauții se pot lua.

Când mergem la un concert, haideți să nu ne îmbulzim ca proștii fără să ne gândim la o rută de scăpare în caz de pericol, când vedem persoane dubioase haideți să încercăm să păstrăm o distanță cât mai mare față de ele. Și asta nu se aplică doar la terorism. Haideți să nu intrăm în clădiri care riscă să se prăbușească la primul cutremur, haideți să căutăm ieșirile de urgență atunci când intrăm într-o locație, haideți să fim conștienți că lucrurile rele se pot întâmpla și că depinde în primul rând de noi să nu suferim din cauza acestora.

Știu că este neplăcut să trebuiască să ne gândim la toate aceste lucruri, dar poate că este timpul să ne maturizăm și să acceptăm că mai bine trăim umpic stresați, dar în siguranță, decât total aerieni și vulnerabili. Este timpul să înțelegem că viața noastră trebuie să vină întotdeauna pe primul loc…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s