Bullying-ul, o problemă reală?

Cu toții suntem familiari cu acest concept, pentru că am fost cu toții la școală. Copiii sunt în esență intoleranți, pentru că nu înțeleg concepte ca politically correct sau alte abureli de genul ăsta. De aceea în școală există de multe ori un mediu ostil celor care nu sunt perfect normali. Colegii de clasă vor face mișto de cei săraci, de cei grași, de cei cu probleme fizice sau psihice, etc. Este o realitate cu care ne-am confruntat cu toții și pe care în prezent ne luptăm să o schimbăm. Întrebarea mea în acest moment este dacă încercarea noastră ca societate de a eradica bullying-ul este un lucru minunat sau dacă, din contră, este o greșeală care va duce în timp la numeroase efecte negative…

Da, este foarte rău pentru copiii noștri să fie abuzați, însă din nou trebuie să facem o diferență între abuzul fizic, care este inacceptabil, și cel psihic, care chiar dacă este negativ, nu este nici pe departe capătul lumii. Poate că ar trebui să ne învățăm copiii să fie mai rezistenți în loc să încercăm cu disperare să îi protejăm de absolut orice. Este ceva normal să vrem să ne protejăm familia, însă trebuie să înțelegem că uneori această protecție nu face decât să agraveze situația. Avem impresia că lucrurile sunt rezolvate, însă această rezolvare este doar temporară și face mai mult rău decât bine, pentru că agravează situația de ansamblu.

Astfel, noi ne dorim ca nimeni să nu vorbească urât cu copiii noștri, nimeni să nu facă mișto de ei, nimeni să nu îi ridiculizeze, nimeni să nu îi facă să se simtă prost. Ne dorim ca micuții să crească în niște bule de siguranță unde să se poată manifesta și unde să fie fericiți. Și pentru a ajunge la acest deziderat, ne-am hotărât ca și societate să interzicem chestii. Haideți să interzicem copiilor să facă mișto pentru a nu cumva să se simtă atacați, hai să interzicem orice fel de comparație pentru a nu supăra. Încercăm să aplatizăm nivelurile, să îi facem pe toți să gândească la fel, să îi facem pe toți să fie toleranți și să nu își permită să spună ceva ce ar putea să rănească. Iar în teorie, asta pare ceva frumos, un deziderat ce merită urmărit.

Însă practica ne demonstrează că nu putem să ne protejăm copiii la infinit, practica ne demonstrează că o lume politically correct nu poate și nu trebuie să existe vreodată. Dacă acceptăm asta, trebuie să realizăm că o schimbare de abordare este de departe cel mai benefic lucru pe care îl putem face. Astfel, dacă copilul nostru este atacat de către cei din jurul său pentru că este sărac sau gras sau etc, poate că lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să lucrăm la psihicul copilului și nu să încercăm să îi obligăm pe toți cei care își bat joc de el să se oprească. În primul rând pentru că este prea complicat și în al doilea rând peste că este calea care îi asigură o șansă de reușită mai mare copilului în viață.

Da, bullying-ul trebuie oprit, dar nu la nivel exterior. Nu avem cum să îi oprim pe copii să fie răi unii cu alții și chiar dacă am reuși asta, copiii aceia vor crește și la un moment dat se vor confrunta cu oameni răi, oameni asupra cărora noi nu vom avea vreo putere. Da, există oameni care fac mișto de tine și te rănesc prin cuvintele lor atunci când ești mic și vor exista mult mai multți care vor face asta când vei fi mare. Este în natura ființei umane să ridiculizeze și să își bată joc. De aceea, dacă vrem să reușim, dacă vrem să ne ajutăm copiii să reușească, nu trebuie niciodată să ne focusăm asupra lumii exterioare.

Nu ai cum să îi obligi pe cei din jurul tău să nu te mai înjure, dar poți să lucrezi la propriul tău mental pentru a reuși să treci mai ușor peste acele înjurături. Atunci când toată lumea face mișto de tine, în loc să îi acuzi și să te lupți cu morile de vânt, mai bine înveți că părerea lor nu valorează absolut nimic și că nu ar trebui vreodată să îți pese de ce spun cei din jurul tău. Este mai simplu și doar așa vei deveni cu adevărat puternic…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s