Discriminarea și dreptul de a alege

Lumea în care trăim devine din ce în ce mai stupidă. Asistăm în aceste zile la o campanie din ce în ce mai virulentă împotriva discriminării, campanie care chiar dacă a început bazându-se pe idealuri corecte și sensibile, a ajuns astăzi mai nocivă decât însăși problemele împotriva cărora luptă. Cred sincer că astăzi campania anti discriminare a devenit mai periculoasă pentru umanitate decât discriminarea în sine. Și asta pentru că, în goana noastră ca societate pentru egalitate și pentru acceptare am uitat că suntem oameni, animale în esență și că avem anumite trăsături esențiale, pe care nu putem și nu trebuie să le ignorăm.

Unul dintre drepturile fundamentale ale omului în viziunea mea este dreptul de a alege bazându-se pe propria conștiință. Iar acest drept devine astăzi din ce în ce mai dificil de exercitat. Nu avem voie să criticăm, nu avem voie să judecăm pe baza a ceea ce vrem noi să judecăm, pentru că trebuie să avem grijă în fiecare moment să nu cumva să discriminăm pe cineva. Și simt nevoia să precizez că da, discriminarea este rea atunci când vine vorba despre drepturile fundamentale ale oamenilor. Da, trebuie să primești acces la sistemul de sănătate, dreptul de a munci, indiferent de culoare, rasă sau credințe religioase, ești egal în față legii și etc. Nu vorbim despre astea…

Vorbim în schimb despre dreptul de a nu îți plăcea de cineva pe baza criteriilor pe care tu le consideri importante. Aici este problema și aici din păcate am început să nu mai observăm diferențele care sunt de fapt atât de importante. Avem dreptul să acționăm pe baza impulsurilor și dorințelor noastre. Dacă nu îmi place de cineva pentru că este gras, urât, negru, femeie, bărbat, persoană cu handicap, homosexual, mormon sau etc, asta este în regulă. Firește, faptul că nu îl plac nu înseamnă că am voie să îi încalc drepturile fundamentale, dar am dreptul să nu socializez cu el, am dreptul să nu doresc să îl angajez în firma mea privată, am dreptul să refuz să interacționez cu el, am dreptul să fac mișto de el și orice altceva care nu presupune drepturi fundamentale.

Este dreptul fiecăruia dintre noi să se asocieze cu cine dorește, iar încercarea multor grupuri de a ne interzice asta nu se va sfârși pozitiv. Așa cum am spus și în acest articol (https://thedailyrantsblog.wordpress.com/2017/10/15/casatoriile-intre-gay/), insistența asta absurdă de a accepta orice nu ne va face decât să urâm și mai mult lucrurile pe care ar trebui să le acceptăm.

Pentru că asta nu înțeleg toți cei care luptă împotriva discriminării. Că una este ceea ce simțim și alta este ceea ce ar trebui să facem. Eu pot să accept că homosexualii au aceleași drepturi ca și heterosexualii, dar asta înseamnă doar că trebuie să le ofer aceste drepturi, nu să nu râd de ei sau să nu îi urăsc sau etc… Pe asta trebuie să ne focusăm. Nu trebuie să îi facem pe oameni să nu mai gândească, ci trebuie să le explicăm că este corect să aibă gândurile respective, dar că ele nu trebuie să se manifeste prin încălcări de drepturi. Discriminarea este una, iar dreptul de a alege și de a gândi este altceva. Fiecare dintre noi avem dreptul să gândim cum vrem, chiar dacă nu suntem politically correct!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s